Fot.
< Animocje 365

Małe Animocje: Nawet myszy idą do nieba, reż. Jan Bubeníček, Denisa Grimmová

03.04
-
/
2022
12.00

Kurator:

„Nawet myszy idą do nieba” to historia małej myszki - Czmyszki, która pragnie udowodnić swoją odwagę i stawia czoła lisowi - Rudeuszowi. Wskutek niespodziewanego obrotu spraw oboje trafiają do nieba dla zwierząt. Dopiero tam rozpoczną się ich prawdziwe przygody.   

Animacja jest poruszającą opowieścią o nadziei, miłości i odwadze. Historią przyjaźni, która tylko z pozoru wydaje się być niemożliwa. Scenariusz filmu powstał na motywach powieści czeskiej pisarki - Ivy Procházkovej.

„Nawet myszy idą do nieba” wykonano techniką animacji lalkowej. Za produkcję lalek, których niemal połowa powstała w Polsce (w tym postać głównej bohaterki myszki -  Czmyszki), odpowiadała firma Momakin z Łodzi, za animacje - m.in. polscy artyści: Katarzyna Okoniewska, Piotr Ficner, Stanisław Szostak, natomiast autorem muzyki do filmu jest Krzysztof A. Janczak. 

Głównym producentem filmu jest czeskie studio Fresh Films. Koproducentami są polskie Animoon oraz francuskie Les Films du Cygne i słowackie CinemArt. Film powstał przy wsparciu finansowym Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej oraz w koprodukcji z EC1 Łódź - Miasto Kultury, Canal+ Polska S.A.


Festiwale i nagrody

  • Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych w Annecy, 2021, Francja
  • Festiwal Filmowy w Szanghaju, 2021, Chiny - nagroda w kategori najlepsza animacja
  • ANIFILM, 2021, Czechy - nagroda jury i wyróżnienie
  • Kino Dzieci, 2021, Polska - specjalne wyróżnienie
  • Lucas - Międzynarodowy Festiwal Filmów Młodego Widza, 2021, Niemcy - nagroda w kategorii najlepszy film długometrażowy
  • Festival Voix D’Etoile, 2021, Francja - nagroda w kategorii najlepszy dźwięk oraz najlepszy występ aktora
  • Międzynarodowy Festiwal Filmowy SCHLINGEL, 2021, Niemcy - nagroda w kategorii najlepszy film animowany
  • Międzynarodowy Festiwal Filmowy dla Dzieci i Młodzieży, Zlin, 2021, Czechy - specjalna nagroda
  • Europejskie Nagrody Filmowe, 2021 - nominacja w kategorii najlepszy film animowany
  • Festiwal Filmowy w Talinie, Estonia, 2021 -  wyróżnienie
  • Nominacja do Cezara, nagrody Francuskiej Akademii Sztuki i Techniki Filmowej, w kategori najlepszy film animowany, 2022
  • Czeski Lew, 2022 - nominacja w kategorii najlepsza muzyka oraz najlepszy film animowany
  • Nagroda Filmowej Krytyki Czeskiej w kategorii najlepsze osiągnięcie audiowizualne, 2022 

Jan Bubeníček

Jan Bubeníček jest absolwentem pracowni Bretislava Pojara w FAMU Szkoły Filmowej w Pradze. Uczęszczał również na warsztaty festiwalu filmowego  Shintoku, festiwalu animacji w Kobe, Uniwersytecie Sztuki i Projektowania w Kioto, szkole filmowej Yamagata i Uniwersytecie Sztuki i Projektowania w Tokio, na  tym  ostatnim już  jako nauczyciel. Jego film The Three Fuo został wybrany spośród europejskich talentów Kodaka na festiwalu filmowym w Cannes. Jego filmografia obejmuje  filmy krótkometrażowe Lewis’ Watch, The Three Fuo i The Pirate. Jego pełnometrażowy debiut animowany Murderous Tales ukazał się w 2016 roku. Jan ma również duże doświadczenie z animacją CGI i VFX: przez kilka lat pracował jako szef 3D w nagrodzonym Emmy studiu Universal Production Partners w Pradze. 

 

Filmografia

  • 2000 - Huráá na princeznu!; reżyser (krótkometrażowy) 
  • 2001 - Tri FuovTri Fuové; reżyser (krótkometrażowy)
  • 2002 - Pirát; reżyser (krótkometrażowy) 
  • 2016 - Smrtelné historky; reżyser (komedia, kryminał) 
  • 2021 - Nawet myszy idą do nieba; reżyser (familijny, komedia) 

 

Denisa Grimmová

Denisa Grimmová urodziła się w 1976 roku. Jest reżyserką i pisarką znaną z takich filmów jak: Nawet myszy idą do nieba (2021), Zabíjecka (2001) and Capí film (2003).

 

Filmografia

  • 2001 - Zabijecka; reżyserka (krótkometrażowy)
  • 2003 - Capi film; reżyserka (krótkometrażowy)
  • 2008 - Lavickári; reżyserka (krótkometrażowy) 
  • 2021 - Nawet myszy idą do nieba; reżyser (familijny, komedia)