04.04
-
/
2022
18.00

Kurator:

Mała wioska splądrowana w ciemności, rodzina zmuszona do ucieczki. Dwoje najstarszych dzieci, Kyona i Adriel, szybko zostają oddzielone od rodziców i samotnie stają na drodze wygnania. Wyruszają w heroiczną podróż, która prowadzi ich od dzieciństwa do młodości w poszukiwaniu  nadziei na znalezienie schronienia i rodziny. Przemierzając kontynent rozdarty wojną i prześladowaniami migrantów, to odważne rodzeństwo przeżywa niesamowite wyzwania, zanim dotrze w końcu do nowego, wolnego świata.

Malowana na szkle animacja, która zdobyła wyróżnienie na Annecy International Animated Film Festival 2021. 


Festiwale 

  • 2021 Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych w Annecy - najlepsza animacja pełnometrażowa
  • 2021 Festiwal Filmowy Golden Orange w Antalyi, Turcja- nominacja w kategorii najlepszy film 
  • 2021 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bucheon, Korea - nagroda publiczności za najlepszy film
  • 2021 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bucheon, Korea - Grand Prize Winner - International Competition - Feature Film
  • 2021 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bucheon, Korea - Special Award Winner - Seowan University President's Diversity Prize
  • 2021 Festiwal du nouveau cinéma, Montreal, Kanada - nagroda publiczności za najlepszy film w konkursie międzynarodowym
  • 2021 Festival du nouveau cinéma, Montreal, Kanada - nagroda Innovation Award za najlepszy film
  • 2021 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Haifie, Izrael - nominacja w kategorii najlepszy debiut filmowy
  • 2021 MIędzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych i Animowanych w Lipsku, Niemcy - nominacja do nagrody publiczności za najlepszy dokument
  • 2021 MIędzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych i Animowanych w Lipsku, Niemcy - nominacja do nagrody Gedanken-Aufschluss za najlepszy film
  • 2021 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w San Sebastián, Hiszpania - nominacja do nagrody Zabaltegi-Tabakalera 
  • 2021 Festiwal Filmowy w Turynie, Włochy - zwycięzca nagrody Achille Valdata 
  • 2021 Festiwal Filmowy w Turynie, Włochy - nominacja do nagrody miasta Torino za najlepszy film pełnometrażowy
  • 2021 Warszawski Festiwal Filmowy, Warszawa, Polska - Udział w Konkursie Wolny Duch
  • 2022 Miedzynarodowy Festiwal Towarzystwa Kinematologiczngo ICS - zwycięstwo w kategorii najlpeszy film animowany
  • 2022 Nagrody Lumiere, Paryż, Francja - Lumiere Award Nominee - Best Animated Film (Meilleur film d'animation)
  • 2022 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Palm Springs, Stany Zjednoczone - nominacja do nagrody Young Cineastes 
  • 2022 Cezary, Paryż, Francja - nominacja do nagrody za najlepszy film animowany 


Florence Miailhe

Urodzona w 1956 roku Florence jest absolwentką Arts Décoratifs w Paryżu. W 1991 roku wyreżyserowała swój pierwszy film krótkometrażowy Hammam. Jej liczne krótkometrażowe filmy animowane, wykonane specjalną techniką malowania na szkle, były wielokrotnie nagradzanie na festiwalach we Francji i na świecie. Za film Au premier dimanche d'aout otrzymała Cezara za najlepszy film krótkometrażowy w 2002 roku. Conte de quartier otrzymał Specjalne Wyróżnienie jury na festiwalu w Cannes w 2006 roku. W 2015 roku została wyróżniona Kryształem Honoru Festiwalu Annecy za całokształt twórczości. Pracowała jako nauczycielka w różnych szkołach animacji: Gobeliny, ENSAD, Poudrière. Większość jej filmów powstała przy współpracy z pisarką Marie Desplechin. La traversée, jej pierwszy pełnometrażowy film animowany, nad którym pracowała 10 lat, otrzymał wyróżnienie na festiwalu Annecy 2021.

Filmografia

  • 2021 - La traversée / Przeprawa, reżyserka (pełnometrażowy)
  • 1991 - Hammam; reżyserka (krótkometrażowy)
  • 1995 – Shéhérazade; reżyserka (krótkometrażowy) 
  • 1996 - Histoire d'un prince devenu borgne et mendiant; reżyserka (krótkometrażowy)
  • 2002 - Au premier dimanche d'aout; reżyserka (krótkometrażowy)
  • 2003 - Les oiseaux blancs, les oiseaux noirs; reżyserka (krótkometrażowy) 
  • 2006 -  Conte de quartier / Opowieść o dzielnicy; reżyserka (krótkometrażowy)  
  • 2008 - Matieres a rever; reżyserka (krótkometrażowy)  
  • 2013 – Méandres; reżyserka (krótkometrażowy)  
  • 2013 -  Actéon;  reżyserka (krótkometrażowy)  
  • 2013 - Actéon, director (short)