Fot.
< Animocje 365

Witamy w Siegheilkirchen, reż. Marcus H. Rosenmüller, Santiago López Jover

05.04
-
/
2022
20.30

Kurator:

Małe austriackie miasteczko, lata 60. XX wieku. Syn karczmarzy, znany wszystkim jako Smarkacz, ma dosyć tej dziury. Wszystko jest tu dla niego za małe - serca, umysły, a nawet spodnie. Miasteczkiem rządzą korpulentni bigoci i zagorzali naziści. Żandarm jak zwykle na służbie jest podchmielony, proboszcz to zwykły bandyta, a fryzjer chciałby być nowym Führerem. Smarkacz ma niezaprzeczalny talent do rysowania i bystre oko. Jego rysunkowe karykatury bezbłędnie trafiają w czułe punkty mieszkańców miasteczka i wywołują salwy śmiechu. Satyryczna komedia i zachwycający wizualnie film zainspirowany historią dorastania austriackiego karykaturzysty i grafika Manfreda Deixa. Opowieść o narodzinach talentu i miłości jest hołdem dla zmarłego w 2016 roku artysty. Wszystkie postaci w filmie są ożywionymi pracami Deixa.

Festiwale

  • Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych w Annecy, Francja
  • Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Giffoni, Włochy
  • Festiwal Filmowy w Zurichu, Szwajcaria
  • Sitges FF, Hiszpania; Animest - Bukareszt
  • Rumunia, Warszawski Festiwal Filmowy

Nagrody

  • Drugie miejsce podczas Festiwalu Filmowego Future w Wielkiej Brytanii

Markus H. Rosenmüller  

Urodzony w Tegernsee w Bawarii w 1973 r. Markus H. Rosenmüller studiował na Uniwersytecie Telewizji i Filmu w Monachium (HFF München). To tam nakręcił swój film dyplomowy Hotel Deepa w Pune, Indie. Pierwszy film długometrażowy nakręcił w 2006 roku pt. Kto umiera wcześnie? Jest już martwy.  Ta komedia o psotnym chłopcu z górnej Austrii i jego lękach przed czyśćcem przyciągnęła prawie dwa miliony widzów do kin w Niemczech. W 2011 roku Rosenmüller zrealizował Lato w pomarańczowym kolorze, komedię o grupie wielbicieli Bhagwana z Berlina, którzy przeprowadzają się do małej prowincji w Górnej Bawarii. 

Międzynarodowy sukces Rosenmüller odniósł dzięki filmowi fabularnemu pt. Trautmann (2018 The Keeper), gdzie w rolę legendarnego bramkarz Manchesteru City, Berta Trautmanna wcielił się David Kross. Witamy w Siegheilkirchen to jego pierwszy film animowany, który wyreżyserował. 

Filmografia

  • 2003 - Hotel Deepa in Pune, India / Hotel Deepa w Pune, Indie; reżyser (krótkometrażowy) 
  • 2006 - Wer früher stirbt, ist länger tot / Kto umiera wcześnie? Jest już martwy; reżyser (komedia)
  • 2011 - Sommer in Orange / Lato w pomarańczowym kolorze; reżyser (komedia)
  • 2012 - Pension Freiheit / Wolność emerytalna: reżyser (komedia, kryminał) 
  • 2014 - Beste Chance / Najlepsza szansa; reżyser (komedio – dramat) 
  • 2018 - Trautmann, reżyser (biograficzny, dramat) 
  • 2019 - Unheimlich perfekte Freunde / Niesamowicie idealni przyjaciele; reżyser (komedia, familijny) 
  • 2020 - Dreiviertelblut - Weltraumtouristen / Trzy czwarte krwi - kosmiczni turyści; reżyser (dokumentalny) 


Santiago López Jover

Santiago urodził się 28 listopada 1980 roku. Jest reżyserem, animatorem, artystą storyboardowym i kierownikiem animacji z ponad piętnastoletnim stażem w branży. Przez kilka lat pracował jako animator w uznanym irlandzkim studiu Cartoon Salon, pracując  przy produkcjach nominowanych do Oscara takich jak: Sekrety morza czy Późne popołudnie . Pracował również w innych ważnych europejskich studiach, takich jak: Ankama, Boulder Media, Hampa Studio i Arxanima. Hologram dla króla z Tomem Hanksem  oraz  Prorok Rogera Allersa są również godnymi uwagi produkcjami w jego CV. 

Filmografia

  • 2009 - Margerita; reżyser animacji (krótkometrażowy) 
  • 2012 - Der Mondmann / Księżycowy człowiek;  animator (animacja, sci-fi) 
  • 2012 - The Prophet / Prorok;  animator (animacja, dramat) 
  • 2014 - Song of the Sea; Sekrety morza;  animator (dramat, animacja) 
  • 2015 - Violet; animator (krótkometrażowy, animacja) 
  • 2019 - A Hologram for the King / Hologram dla króla; animator (komedio – dramat) 
  • 2017 - Late Afternoon / Późne popołudnie; animator (krótkometrażowy, animacja) 
  • 2018 - The Bird and the Whale /  Ptak i Wieloryb; animator postaci (krótkometrażowy)