Fot.
< Animocje 365

"Podróż Księcia", reż. reż. Jean-François Laguionie, Xavier Picard

29.10
-
20.15

Kurator:

Podróż Księcia to seria przygód stanowiących pochwałę przyjaźni międzypokoleniowej, tolerancji dla inności, dostrzegania tego co łączy małpy (i ludzi), a nie dzieli.

Stary małpi książę wpływa na mieliznę przy nieznanym brzegu. Ranny i zagubiony, zostaje odnaleziony przez 12-letniego Toma i zabrany przez jego rodziców - parę naukowców wyklętych z powodu swojej wiary w istnienie innych małpich cywilizacji. Z pomocą Toma książę odkrywa nieznaną społeczność, podczas kiedy rodzice młodej małpy postanawiają wykorzystać gościa, by dowieść prawdziwości swojej teorii.

Festiwale

  • Annecy Festival 2019 - Honorowy Kryształ dla Jean-François Laguionie
  • Locarno FF 2019 - Fuori concorsi
  • BFI London 2019 – Family
  • Festa do Cinema Francês 2019
  • Animest IFF 2019 - pokaz pozakonkursowy
  • Taichung IFF 2019
  • Chicago IFF 2019
  • Cinemagic FF 2019
  • Göteborg FF Prisma 2019
  • Big Cartoon Festival 2019
  • Trieste Science & Fiction Festival 2019 - nominacja do nagrody Melies d'Argent
  • Panorama Filmów Europejskich - Cairo 2019,
  • GangNeung IFF 2019
  • Seville European FF 2019 - New Waves / Cinephiles of the Future
  • Mar del Plata 2019, Anilogue IAF 2019 – konkurs
  • Festival du Film Français de Hong Kong 2019

Jean-François Laguionie

Jean-François Laguionie urodził się 4 października 1939 roku w Besançon we Francji. W świat animacji wprowadził go Paul Grimault, z którego warsztatu korzystał jeszcze przez 10 lat, zanim rozpoczął własną karierę, widząc przed sobą świetlaną przyszłość. I rzeczywiście: sukcesy odnosiły jego filmy krótkometrażowe, takie jak np. Rowing Across the Atlantic, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes w 1978 roku. Od momentu stworzenia w 1985 r. swojego pierwszego pełnego metrażu Gwen, the Book of Sand, autor nie przestaje zachwycać, tworząc takie filmy jak A Monkey’s Tale, Black Mor’s Island i Louise by the shore. 


Filmografia

  • 2019 -  The Prince's Voyage (Le Voyage du Prince) (animacja pełnometrażowa)
  • 2016 - Louise by the Shore (Louise en hiver) (animacja pełnometrażowa, dramat)
  • 2011 -  The Painting (Le Tableau) (animacja pełnometrażowa, przygodowy, dramat)
  • 2004  -  Black Mor's Island (L'Île de Black Mór) (animacja pełnometrażowa, film akcji, przygodowy)
  • 1999 -  A Monkey's Tale (Le Château des singes) (animacja pełnometrażowa, przygodowy, family)
  • 1985 -  Gwen, or the Book of Sand (Gwen, le livre de sable) (animacja pełnometrażowa, przygodowy, fantasy)
  • 1978 -  Rowing Across the Atlantic (La Traversée de l'Atlantique à la rame) (animacja krótkometrażowa)
  • 1971 -  Plage privée (Private Beach) (animacja krótkometrażowa)
  • 1969 -  Une Bombe par hasard (A Random Bomb) (animacja krótkometrażowa)
  • 1965 -  La Demoiselle et le violoncelliste (The Maid and the Cellist) (animacja krótkometrażowa)


Xavier Picard

Xavier Picard urodził się 12 stycznia w 1962 w Reims we Francji. Jest reżyserem filmów animowanych. Najważniejsze tytuły w jego dorobku filmowym to pełnometrażowy film Moomins on the Riviera (2014), serial telewizyjny Odd Family (2005) i serial animowany King Arthur and the Knights of Justice (1992). W 2019 roku pracował przy Le Voyage du Prince (reż. Jean-François Laguionie).

Filmografia

  • 2019 -  The Prince's Voyage (Le Voyage du Prince) (animacja pełnometrażowa)
  • 2014 -  Moomins on the Riviera, współreż. Hanna Hemila (animacja pełnometrażowa, familijny)
  • 2005 – Odd Family (animacja, serial telewizyjny)
  • 2001 - Marcelino Pan y Vino (animacja, serial telewizyjny, 1 odcinek)
  • 1995 -  Littlest Pet Shop (animacja, serial telewizyjny,  2 odcinki)
  • 1992 - King Arthur and the Knights of Justice (animacja przygodowa, familiny, serial telewizyjny)
  • 1993 – The Bots Master (film akcji, animacja, komedia, serial telewizyjny)
  • 1991 -  The Magic Trolls and the Troll Warriors (animacja krótkometrażowa)